Szczegóły zadania

Budowa zielonego parkingu dla samochodów osobowych


Opis zadania

Propozycja dotyczy budowy "zielonego parkingu" osiedlowego dla samochodów osobowych przy ul. Rogalskiego/Witoszyńskiego/Tańskiego
Proponuję wykorzystanie dwóch miejsc będących nieużytkami:
1. teren działki nr 169 naprzeciw bloku przy ul. Rogalskiego 9-17
2. teren działki nr 114 / 14 wzdłuż ulicy Tańskiego, na ostatnim odcinku dojazdowym do pętli autobusów nr 2 i 8
Wielkość terenu przeznaczonego pod inwestycję ( obie zaproponowane działki ) umożliwia wykonanie ok. 30 - 50 miejsc parkingowych.
Do wykonania nawierzchni parkingu proponuję użycie ażurowych płytek betonowych o wym. 40 cm x 40cm, która to technologia była użyta na kilku parkingach naszego osiedla - będzie to architektonicznie spójne.
Technologia ta sprawia, że zabezpieczone jest przesiąkanie wody opadowej do gruntu, a zarastająca "oczka" kratek trawa pozwala na zachowanie namiastki zielonego terenu, co jest nie do przecenienia dla mieszkańców osiedla. Warunkiem efektu "zielonego parkingu" jest wypełnienie ostatniej warstwy wypełniającej "oczka" płytek ziemią uprawną, a nie mieszanką cementu, co w efekcie da efekt zielonego terenu, bo trawa doskonale radzi sobie w takich warunkach. Bezwzględnie też wnioskuję przy sporządzaniu projektu o zachowanie obu drzew rosnących na działce 169 - ich wycinka nie wchodzi w rachubę.
Użycie ażurowych betonowych płytek jest moim pierwszym wyborem.
Opcją alternatywną do ewentualnego rozważenia jest wykorzystanie tzw. kratek parkingowych
(„plastrów miodu”) z tworzywa sztucznego pochodzącego z recyklingu (przykładowe systemy:
EcoRaster, GeoSystem). Zaletą tej technologii jest praktyczna niezauważalność konstrukcji po wypełnieniu naturalnymi materiałami, np.
kruszywem, co nadaje obiektowi wygląd przyjemnego „dla oka” terenu rekreacyjnego. Łatwość
montażu, dowolność tworzonych kształtów nawierzchni oraz lekkość materiału wpływa na
obniżenie kosztów i czas realizacji inwestycji.
Zarówno parkingowe betonowe płyty ażurowe jak i plastikowe kratki parkingowe są wytrzymałe, odporne na zniszczenie i warunki atmosferyczne,
nie magazynują ciepła, a także pozwalają na przesiąkanie wody opadowej do gruntu.
Istniejąca obecnie uliczna infrastruktura oświetleniowa w sposób wystarczający zapewnia możliwość
bezpiecznego korzystania z obiektu, obecnie na działce 169 parkowane są auta przy istniejącym już oświetleniu.
Jeśli to oświetlenie okazałaby się niewystarczające, można rozważyć ewentualne użycie dodatkowych, punktowych ekologicznych lamp solarnych, będących już tylko bezkosztowym, ekologicznym uzupełnieniem oświetlenia.
Obecnie z powodu parkowania aut mieszkańców po jednej stronie ul. Tańskiego blokuje się połowę jezdni i tym samym wymusza ruch jednym pasem jezdni, tzw. ruch "wahadłowy", co utrudnia ruch autobusów, pojazdów służb ratowniczych, pojazdów służb komunalnych oraz aut prywatnych na newralgicznym ostatnim odcinku ul.Tańskiego, tuż przed pętlą. Realizacja inwestycji pozwoli na postawienie zakazu parkowania na ul. Tańskiego, w sposób naturalny przywróci ruch obustronny na tym odcinku ulicy, oraz zakończy proceder "dzikiego parkowania" na trawiastym nieużytku działki nr 169. Przywróci to komfort życia mieszkańców, porządkując niezagospodarowany teren i przywracając bezpieczny dwustronny ruch na jezdni.
Wybudowanie parkingu będzie spełnieniem wieloletnich starań mieszkańców, bezskutecznie ubiegamy się o to od wielu lat ( jeszcze przed datą wejścia w życie budżetów obywatelskich) .
Przewidywany koszt inwestycji ok. 300.000 zł dla obu obszarów

Przewidywana grupa odbiorców

Inwestycja skierowana jest do wszystkich właścicieli aut zamieszkujących w sąsiedztwie planowanego parkingu, tzn. mieszkańcy bloku Rogalskiego 9-17 ( 75 rodzin), mieszkańcy bloków przy ul. Witoszyńskiego i mieszkańcy bloków ul.Tańskiego.

Opis lokalizacji

Osiedle Lotnisko: 1. teren placu na działce 169, ul. Tańskiego / Witoszyńskiego / Rogalskiego, 2. część działki nr 114/14 wzdłuż części ul. Tańskiego na ostatnim odcinku dojazdowym do pętli autobusów nr 2 i 8

Szacowane koszty inwestycji oraz kalkulacja ewentualnych rocznych kosztów jej utrzymana

szacowany koszt inwestycji ok. 300.000 zł. w obu częściach wskazanych w projekcie

Załączniki